Föld órája és a víz világnapja

2016.03.26 07:18

A Rügyek és Gyökerek apropóján több rendezvényt is szervezek, vagy veszünk részt rendezvényen, pedig igazából nem ez lenne a csoport feladata. De nálunk nincs egy összejött csapat, és ezek a programok is jobbak, mint a semmi.

A Föld órájára szerveztünk egy tábortűz melett éneklős programot, hogy a résztvevők addig kapcsolják le a villányt. megjelent a reklámja az interneten, és plakátokat is készítettünk, de nem jöttek el, az egy-két csoporttagon kívül a rendezvényre. Így igazából öten voltunk. Én és a testvérem, két rendszeres programlátogató, és a gitáros. Ezért nem sikerült a program a legjobban. 

De kárpótolt érte a víz világnapja, ahol azt hittem csak két csapat jön, mert a többiek e-mailje nem jutott el hozzám. De összesen 4 csoport volt, 19 fővel a tanárokkal együtt. Itt először tartottam egy negyedórás előadást a vízzel kapcsolatos problémákról, aztán jött a két feladat. Az egyik az volt, hogy valamit oldjanak meg képzeletben a problémák közül és azt mutassák be. Elmondtam, hogy ezt lehet úgy, hogy valami törvényhozónak, ország nagy emberének képzelik magukat, vagy feltalálónak, aki valamit javítani tud a helyzeten, vagy bárhogyan, csak tegyék jobbá a vízzel kapcsolatos dolgokat. Minden csapat a törvényhozók helyébe képzelte magát, és sok jó ötlet született, hogy hogyan lehet visszafogni a vízpazarlást, vagy tisztábbá tenni a vizet. 

A másik feladat a vita volt. Itt két országot és egy békéltető testületet jelképeztek a csoportok. Az volt a lényeg röviden, hogy az egyik ország öntözéses földművelésre használja a vizet, ezzel veszélyeztetve a másik ország ivóvízbázisát. Nehézkesen indult ugyan a vita, de a végén születtek jó ötletek a megállapodásra. Pl. hogy az egyik ország vásárol az öntöző orzág terményeiből, cserébe mérséklik a vízhasználatot és többet juttatnak az alsó országnak.

Összeségében jó kis délután kerekedett ki ebből a programból.

Vissza